maanantai 29. lokakuuta 2018

Selma Vilhusen uutuus vakuuttaa

Lyhytelokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa Oscar-ehdokkaana ollut Selma Vilhunen pureutuu uutuudessaan Hölmö nuori sydän nykypäivän yhteiskunnalliseen todellisuuteen. Ujo teini-ikäinen Lenni (Jere Ristseppä) seurustelee Kiiran (Rosa Honkonen) kanssa. Asiat alkavat mutkistua tytön tultua raskaaksi. Yksinhuoltajaperheissä Itä-Helsingissä elävät nuoret päättävät pitää lapsen ja turvautuvat uudessa tilanteessa toisiinsa. Kaikki ei tietenkään suju suunnitellusti, varsinkin kun Lenni ajautuu äärioikeistolaiseen ja maahanmuuttajia vastustavaan ryhmään. Jannesta (Ville Haapasalo) tulee pojalle eräänlainen isähahmo.
Hölmö nuori sydän on erittäin uskottava kuvatessaan Lennin ja Kiiran keskinäistä suhdetta. Molemmat pääosanesittäjät tekevät hienoa työtä ja ohjaaja onnistuu taltioimaan nuorten elämästä olennaisia piirteitä. Äideillä ei ole aikaa kiinnittää huomiota teiniensä elämään, kun pienemmät lapset vievät kaiken huomion. Vilhunen havainnoi yhteisöllisyyden katoa nykypäivän yhteiskunnassa taitavasti, mutta osoittelematta. Nuorten isiä, sukulaisia tai muitakaan tukijoita ei näy. Viranomaisetkin vaikuttavat päähenkilöiden näkökulmasta pelottavilta auktoriteeteilta. Syntipukit ajelehtivaan elämään löytyvät nopeasti, kun uusnatsiryhmä astuu Jannen myötä kuvioihin. Vilhunen on saanut Jere Ristsepän ilmentämään taitavasti nuoren miehen vihan kasvua ja tiedostamista sekä sen nopeaa kohdistumista maahanmuuttajiin.
Elokuva ei silti ole rikkeetön mestariteos. Yltääkseen vielä vakuuttavammaksi analyysiksi tarina olisi tarvinnut laajemman kaikupohjan yhteiskunnallisesta todellisuudesta ja samoin uusnatsien ja maahanmuuttajien välistä ristiriitaa olisi voinut kehitellä enemmän. Nyt se jää lopussa hieman ilmaan. Samoin itähelsinkiläisten yhteiskunnan kelkasta pudonneiden valinta ääriajatusten yksinomaiseksi kasvualustaksi on hieman kliseinen. Toisaalta nuorten näyttelijöiden upeat suoritukset ja heidän keskinäinen suhteensa ovat valkokankaalla niin komeasti, ettei sellaista liene kovin usein nähty kotimaisessa elokuvassa.
Sivuosanesittäjät jäävät kaavamaisemmiksi. Aihe on toki arka, mutta niin uusnatsit kuin maahanmuuttajatkin olisivat asian terävämmän käsittelyn vuoksi tarvinneet sävykkäämmät luonnehdinnat, vaikka esimerkiksi Ville Haapasalo sinänsä hyvää työtä tekeekin. Kokonaisuutena Hölmö nuori sydän on kuitenkin niin ansiokas nuorisokuvaus, että se kannattaa ehdottomasti katsoa.

Hölmö nuori sydän
Ohjaus: Selma Vilhunen
Pääosissa: Jere Ristseppä, Rosa Honkonen, Ville Haapasalo, Pihla Viitala, Katja Kuttner, Abshir Sheikh Nur

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti