keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Taikayö (1954)

Kulkukauppias Verneri (Aku Korhonen) lyöttäytyy yhteen Olavin (Heikki Heino) kanssa ja he saapuvat tukkityömaalle, jonka lähistöllä ruokalaa pitävät Amanda (Siiri Angerkoski) ja Eliisa (Tuija Halonen). Miehet joutuvat heti aluksi setvimään riitaa naisten ja kieron Remanderin (Uljas Kandolin) välillä. Maanomistaja kun tahtoisi häätää Amandan ja Eliisan pois tiluksiltaan. Myöhemmin paikkakunnalle saapuu ylioppilas Oswald Haggren (Pentti Siimes) ja lemmensuhteita ja muitakin salaisuuksia aletaan setviä.
Taikayö kuuluu Reino Helismaan käsikirjoittamista elokuvista huolekkaimmin tehtyihin. Kuvaus on tyylikästä ja varsinkin Korhonen ja Angerkoski ovat rooleissaan erinomaisia. Tarina ei ole niin humoristinen kuin monessa muussa käsikirjoittajan elokuvassa, vaan sen aiheena on perimmiltään elämän sattumanvaraisuus ja unelmien ja todellisuuden yhteensovittamisen vaikeus. Monia Helismaan elokuvista tuttuja elementtejä on toki mukana tukkilaisineen, musiikkeineen ja tavallisen elämän puolustuksineen vieraantuneita ja ahneita yläluokan edustajia vastaan.
William Markus osoitti jo tässä esikoisohjauksessaan visuaalista silmää ja huolellisuutta, mikä myöhemminkin oli tyypillistä hänen elokuvilleen. Pentti Siimes esittää elämässään kaltevalle pinnalle ajautunutta ylioppilasta ja kiinnostavaa on, että hän näytteli ongelmiensa kanssa painivaa nuorta useammassakin ohjaajan teoksessa (Rakkaus kahleissa ja Markuksen parhaat elokuvat Miriam ja Verta käsissämme).
Taikayö kuuluu Markku Pölösen suosikkielokuviin ja myös Peter von Bagh arvosti teosta. Jotain henkistä sukukaisuutta (elämän ja haaveiden ristiriidat ja niiden yhteensovittaminen, haikeus) Taikayön ja Pölösen filmien välillä voi kiistämättä aistia.

Taikayö (1954)
Ohjaus: William Markus
Pääosissa: Heikki Heino, Aku Korhonen, Tuija Halonen, Siiri Angerkoski, Pentti Siimes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti