tiistai 16. lokakuuta 2018

Törhösen juppitarina on sekava ja vaisu

Lauri Törhösen ohjaama Insiders (1989) nauttii kulttimainetta ainakin camp-orientoituneempien elokuvaharrastajien keskuudessa. Oletettavasti groteskin, liioitellun kuvamaailmansa vuoksi ja sen takia, että juppikuvaus on välillä huvittavasti ylilyötyä. Itse en tosin taannoisen katselun myötä tästä elokuvasta innostunut juuri lainkaan edes camp-näkökulmasta.
Tarinahan alkaa siitä, että Iltalehden (suoralla mainonnalla on myös roolinsa elokuvassa) kesätoimittajana työskentelevä Jarkko Saarela (Markku Mustonen) saa tehtäväkseen tehdä jutun nuoresta jupista. Hän tutustuu Lasse Fältiin (Mikko Reitala) ja lähtee tämän järjestämiin juhliin, joista tutkimusretki raharikkaiden maailmaan saa vauhtia. Juhlissa nähdään yleisen päihteidenkäytön lisäksi muun muassa lesboilua, mikä oletettavasti kohautti vielä filmin valmistumisaikaan.
Rakenteellisesti Insiders on kömpelö. Se jakautuu kolmeen toisistaan jyrkästi poikkeavaan osaan. Ensimmäisen osan muodostavat mainitut juhlat, toisen osan juppien käynti saaressa ja kolmannen osan elokuvassa tapahtuvan murhan selvittely. Juhlien ajan elokuva vielä säilyttää kiinnostuksensa. Törhönen näyttäytyy jonkinlaisena Suomen Michael Bayna, joka ihailee rikkaiden elämäntyyliä ja vetää kaiken kertomansa överiksi. Toinen osa, jossa jupit päivittelevät saaressa oman elämänsä tyhjyyttä ja murhamysteeri eivät juuri enää jaksa tempaista mukaansa.
Insiders ei silti ole täysin mielenkiinnoton elokuva. Juhlajakso toimii kyllä ja pääroolissa nähtävä Mikko Reitala tekee hyvän roolin perheen asettamien paineiden kanssa kärvistelevänä bisnesmiehenä. Turhauttavaa katsojan kannalta sen sijaan on, että naispäärooleissa nähtävät Katja Kiuru ja Niina Nurminen on otettu mukaan pelkiksi eroottisiksi koristeiksi. Lahjakkaille näyttelijöille olisi suonut parempia leffarooleja, valitettavasti he eivät niitä juuri saaneet 90-luvullakaan.
Kaikkiaan voi sanoa, että Insiders kannattaa katsoa ainakin kertaalleen, jos kotimaisen elokuvan historia ja 80-luvun lopun ajanmerkit kiinnostavat. Muiden kannattanee kiertää tämä kaukaa.

Insiders (1989)
Ohjaus: Lauri Törhönen
Päärooleissa: Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen, Katja Kiuru, Markku Mustonen, Markku Huhtamo, Laila Räikkä, Sari Puumalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti