keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Virtaset ja Lahtiset (1959)

Virtasen perhe asuu komeassa omakotitalossa ja odottaa niin poikansa Jyrkin rippijuhlia kuin lähistöllä asuvan Lahtisen viisikymppisiä. Kateus Lahtisten menestyksestä työelämässä kalvaa mieltä ja muutenkin ajatukset liikkuvat lähinnä elintason kohottamisessa.
Leena Härmä oli aikanaan suosittu kirjailija ja ansioitui niin näytelmien (komedioiden ja farssien) kuin nuortenkirjojenkin kirjoittajana. Hänen ajankohtaisia kysymyksiä sivuavat tekstinsä olivat menestyksiä monissa teattereissa, joten ei ollut mikään ihme, että myös elokuvatuottajat kiinnostuivat niistä. Ensimmäisenä ehti asialle Veikko Itkonen, joka tuotti Virtasista ja Lahtisista tämän pääasiassa studiossa kuvatun komedian. Varhaisiin kotimaisiin värifilmeihin lukeutuvan teoksen kuvasi englantilainen Bob Huke ja ohjasi Jack Witikka.
Witikalle tyypilliseen tapaan ohjaus on huoliteltu ja pysyy hyvin rytmissään. Sisätiloihin istutettu tarina kulkee sujuvasti taitavan tilankäytön ansiosta. Näytteleminen on pääosin erittäin luontevaa, vaikkakin aiheeseen sopivasti tyyliteltyä.
Tarinan keskeiset teemat pyörivät siis kohoavan elintason ja siitä juontuvan kilpailun ympärillä. Itkonen sivusi tällaisia aiheita joissakin muissakin elokuvissaan. Virtaset ovat kateellisia ja juoruilevia, käy myös ilmi, että virkakoneistossa paikkoja jaetaan korruption siivittämänä. Tämä oli ajankohtaista, sillä 50-luvun lopussa korruptioskandaaleja pulpahteli julkisuuteen.
Perhessä vanhemmat ovat lähinnä näennäisiä auktoriteetteja, jotka eivät kiinnitä huomiota lapsiinsa näiden aineellisia tarpeita lukuunottamatta. Tässä mielessä elokuva on jopa varsin ankara. Käy nopeasti ilmi, että lasten kapinointikin on lähinnä näennäistä. He omaksuvat vanhempiensa arvot. Kaikki ihmiset esitetään kuitenkin inhimillisinä ja lopulta melko mukavina, vaikka heillä omat paheensa onkin. Tämä yhdistyneenä elämäntapakritiikkiin vahvistaa sitä, että Witikka oli Suomen Frank Tashlin. Vielä selvemmin tämä näkyy farssissa Iloinen Linnanmäki.

Virtaset ja Lahtiset
Ohjaus: Jack Witikka
Pääosissa: Heimo Lepistö, Terttu Soinvirta, Ritva Valkama, Saara Ranin, Pertti Roisko, Kirsti Lehtonen, Uljas Kandolin, Enni Rekola, Pertti Palo, Olavi Ahonen, Helge Herala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti